Luleå 1975

Det här kunde ha varit den allra första kvällen. även om bilden nog är tagen vid ett annat tillfälle. Lasarettets silhuett på andra sidan bron över Luleälven.

Bodde i huset i bakgrunden, en personalbostad för tillfälligt anställda eller sjuksköterskeelever. Min kompis från Umeå-tiden, Per, tillsammans med Gunlög, som börjat som praktikant vid Psykiatriska verksamheten samtidigt med mig.

Pers stora intresse med Luleå-besöken var att inte "tappa bort" flickvännen Elisabet, som gick förskollärarutbildning där sedan något år tillbaka.

Genom att jag bodde i Luleå på veckorna hann även Elisabet och jag bli goda vänner under tiden.

Genom Elisabet blev jag även bekant med Stig, en naturintresserad kille som gick lärarutbildning. Vi gjorde många utflykter tillsammans.

Här tillsammans med några av Stigs vänner.

Paddla kanot hade jag aldrig gjort förrän Stig blev min kompis.

Landstigning efter en expedition långt ute på Luleälven.

Stig och Anna-Lena, de fick en dotter tillsammans innan jag återvände till Umeå efter nästan två år i norr.

Försöken att vara naturfotograf var många under den hör tiden.

Luleå centrum såg på håll ut ungefär som nu. Men notera polisbilen, den modellen har de inte i dag! Och huset där Stig hade sin lya grävdes bort när staden så småningom fick sitt nya kulturhus.

Basket är en sport med tradition i Luleå. Många besök blev det på deras matcher.

Anders Grönlund spelade för Alvik. En legendarisk spelare i en legendarisk Stockholms-klubb på den tiden.

Min gamla korridorkamrat från Umeå-tiden, "Vonna", spelade under några studieår i Stockholm även hon för Alvik.

Bilden av "Vonna" togs under ett Stockholms-besök. Likaså denna av Catarina, min "flamma" från gymnasietiden och flera år framåt. Så småningom gifte hon sig med min kamrat Peter!

Åter i Luleå. Isbrytaren Atle ger en föraning om att en ny vår är på väg.

Min andra vinter i norr blev i "Kronans tjänst". Som personalvårdsassistent skulle jag hjälpa yngre värnpliktiga att trivas bättre i det militära.

Uppriktigt sagt blev det en tung vinter för mig själv. Men med den postutbäraren, Fredrik Björkling om jag minns rätt, spelade jag i alla fall lite tennis.

Vita vidder och draghundstävlingar i Katterjåkk nära Riksgränsen. Bra fotomotiv för den som råkade vara där just då.

De som tävlade hade varit ute i tre dygn i sträck. Både hundar och människor var tämligen slut efter målgång.

För mig var det ett ganska stort steg att packa min lilla Saab V 4 full med pinaler och åka upp till Norrbotten i mitten av 70-talet. Tills dess hade jag alltid hållit mig i hemlänet och därtill mest vid skolbänken och läslampan.

Nu var jag tvungen att börja praktisera i mitt blivande yrke, psykologens, och att se om jag klarade av att skaffa nya kamrater utanför studievärlden.


(inlagt 13 mars 2012)