25. okt, 2014

Vart tar de svenska äpplena vägen? (insänt till Norran)

 

Ett glädjeämne med hösten är att få mumsa i sig svenska äpplen. Smakrikare än de ofta egendomligt glansiga utländska. Numera även bekräftat att de innehåller mindre rester från bekämpningsmedel.

Detta borde vara argument för att så här års fylla fruktdiskarna med nyplockade svenska äpplen: Gravensteiner, Lobo, James Grieve, Cox Orange m fl. Men vad hittar man? Jo, stora bingar med importfrukt, ofta utbjudna till extrapriser. De svenska har på flertalet butiker skuffats undan till enstaka hyllfack där sortnamnet ibland inte ens specificeras! Och vad händer med odlarna, måste de slänga sin frukt och lägga ner verksamheten?

Jag tror knappast ni i era stora butikskedjor med hur stort varuutbud som helst skulle komma på att bunta ihop exempelvis limpor eller tandkräm på samma sätt. Eller vad handlar det hela om, ICA, Coop, Willys med flera?!