6. maj, 2020

Foton från förr (1)

På en dator, för att inte tala om mobiltelefoner, sparas oerhörda mängder bilder numera.  

Själv har jag tjurigt vägra byta till en smartphone. Vilket väcker undringar från mina närstående ibland. Men tills vidare nöjer mig med min gamla Nokia som går bra att ringa och skriva sms med. Faktiskt även ta foton med, även om kvaliteten blir sämre.

Så, bilder tar jag med en vanlig kamera och för över till datorn ungefär en gång per månad.

 Men oavsett av utrustning och intresse - vad händer med alla foton över tid? Hur ofta visas de när de inte är alldeles färska?

Länge gjorde jag pappersbilder via Fujifilm, som ännu tillhandahåller den möjligheten. Att plocka fram dem ur en fotoficka eller rent av inklistrade i album väcker oftast intresse. Pappersfoton kan man alltid samlas kring, ungefär som när det visades dia-bilder eller videoinspelningar förr.

Dessutom har de den fördelen att det går att snabbt avbryta tittandet - ingen risk att den som sitter med projektorn tröttar ut sin publik...

Men nu är det nog ett par år sen sist jag beställde hem en bunt utvalda foton. Det tar en hel del tid även att välja ut och göra en beställning.

 På den här hemsidan har jag ju även lagt upp bilder. Rubrikerna i "Mitt galleri" börjar vara många. Hur ofta någon tittar på dem har jag ingen aning om. Även här tar det rätt mycket tid att välja ut och föra över foton.

För några veckor sen började jag med Spanien-resan i mars. Än är den inte färdig. Misstänker att flera andra påbörjade också kan kännas lite rumphuggna.

Ibland händer det att jag själv går tillbaka till någon av alla mina digitala fotosamlingar. De som är äldre än från 2012 finns dessutom på ett USB-minne. 

Här på "Blogg 2020" kan det kanske intressera någon med lite slumpmässiga återblickar. I dag råkar det bli en regnvädersbild från en fjällvandring. De övriga från den färden med kamraten Micke finns mer underrubrik "Tärnafjällen 2015".

Vädret är precis på väg att slå om där vi suttit och gjorde lunch. Det förefaller som vi hann äta färdigt, men där och då måste regnkläderna fram och på. Kameran lär i sin tur också ha åkt in i ryggsäcken.

Men åtminstone ett knäpp hann det bli. Med Micke som fotograf och undertecknad som objektet med fumliga fingrar.