12. jun, 2020

Böcker som jag vill tipsa om

Jag var ca fem år när jag lärde mig läsa. Under hela mit liv har läsandet varit en glädje, och nu menar jag främst det jag valt själv.

Med läsandet följde också skrivande. Två egna böcker har det blivit, 2003 och 2005 gav det lokala förlaget Ord & visor ut mina försök återge minnen från ur det egna livet fram till det jag snart skulle fylla 30. "Lev och må Lille far" samt "Den spikraka linjen".

Det betyder en hel del för mig att jag orkade skriva dem färdigt. Den sistnämnda har jag fortfarande kvar några hundra ex av som jag brukar ge bort numera om någon vill ha. De skymtar på fotot som jag bifogar denna text.

Men under många år har jag dessutom haft förmånen att få berätta om böcker jag tyckt om även för andra.

Tog kontakt med kulturredaktören på Västerbottens-Kuriren i Umeå när jag började läsa på universitetet där hösten 1969, och frågade om jag fick bli recensent. Bland hans travar av böcker fick jag välja ut de jag trodde mig intresserad av.

På den vägen har det varit i mer än femtio år. Efter flytten till Skellefteå 1983 blev mitt hemvist dess dagstidning Norra Västerbotten, efter namnbyte för några decennier sedan heter den Norran.

Här har jag fått pricka för de böcker jag själv varit mest nyfiken på. För den som inte vet hur det fungerar, kommer det alltså ut bokkataloger några gånger per år där förlagen - stora som små - kan annonsera om sin egen kommande utgivning. 

Men tiderna förändras. På senare tid har flera större förlag alltmer börjat hänvisa till sina egna webbsidor. Tidningarnas utrymme för recensioner har också krympt, åtminstone de mindre. Många mindre dagstidningar kämpar dessutom för sin överlevnad. 

Norran har nyligen bytt ägare. Den "exekutiva" ledningen sitter numera i Luleå, cirka tjugo mil norrut. Det övergripandet ägandet har flyttat till Norrköping. Tillfällighet eller ej, sedan några månader har jag inte fått en enda nyutgiven bok att skriva om. 

Härom kvällen fick jag anledning fundera över vilka böcker jag fortfarande skulle kunna rekommendera för andra. Började "skanna"  bland pärmarna i mina hyllor; valde i snabb takt ut ett tiotal som jag minns att jag tyckt om extra mycket för att tipsa en läsintresserad vän.

Den råkade enbart komma att innehålla utländska författare, dessutom begränsade jag mig till s k skönlitteratur. Det betyder inte att jag inte skrivit om bra svenska böcker eller andra sorts böcker. Memoarer, debattböcker mm har också berikat mitt liv genom åren.

Men här vidarebefordrar jag min första lilla lista. Kan ett enda tips bli till glädje för en enda läsare av min hemsida så har den fyllt ett vettigt syfte.

Maria Barbal, Som en sten i ett jordskred (2016)

Germund Bekker, Däruppe är det tyst (2015)

Peter Gardos, Gryningsfeber (2016)
 
Hendrik Groen, Små ögonblick av lycka ( 2016)
 
Rachel Joyce, Harold Fry och hans osannolika pilgrimsfärd (2012)
 
Amy Liptrot, Utvägar - dagarna på Orkney (2017)
 
Philipp Meyer, En amerikansk förlust (2015)
 
Tom Rachman, De imperfekta (2011)
 
Robert Seethaler, Ett helt liv (2016)
 
Thorvald Steen, Snökristallers tyngd (2008)
 
Hur många av dessa böcker som även getts ut i pocket vet jag inte. Men böckerna av Gardos och Groen har ett par citat från Norran någonstans på omslaget. Det kändes trevligt få bidra även på det sättet!