20. sep, 2020

Vandringstips i Tärnafjällen

I mitt bildgalleri finns bilder från en rad korta vistelser i Tärnafjällen med kompisen Micke. De sker i mitten av setember då vi disponerar en s k andelsstuga i byn Klippen, ca nio km västerut från Hemavan som numera är den livligaste turistorten i trakten.

Jag fick en fråga i gästboken om tips på vad man kan göra i de trakterna så här års, jag förmodade att han utifrån mina texter och bilder är mest intresserad av lättillgängliga vandringsleder.

Jag lägger ut mitt svar till honom här:

En bra och lättgången led startar i byn Umasjö ca 15 km västerut från Hemavan. Inte så långt och brant väg upp ovanför trädgränsen, därefter kan man ju fortsätta så långt eller kort man vill.
 Vi gick denna gång till en bäck där vi lagade lunchmat på spritkök. Därefter samma väg tillbaka, ca 10 km totalt. Leden fortsätter annars vidare tlll Syterstugan, ca 20 km enkel väg. Den är dock inte bemannad i oktober.
 
Fyra andra dagsturer vi känner till: 
 
a) Kör vägen mot Hattfjelldal och Mosjöen som tar av någon halvmil väster om tärnaby. Där finns ett intressant berg - inte så stort -  vid namn Atoklinten några kilometer innan norska gränsen. En kort tur på ca 3-4 km enkel väg. Kan även förlängas om man vill.
 
b) Ta av någon kilometer väster om Hemavan längs en avtagsväg i sydvästlig riktning vägen mot Tängvattnet och Rönäs. Där vägen slutar kan man fortsätta till fots västerut i riktning norska gränsen. Inte så tydligt rösad men vänlig terräng utan stora stigningar. (Bilden är f ö tagen längs den sträckan, en förmiddag när dimman i dalgången precis håller på att lätta).
Strax innan Rönäs passerar man Ruttjebäcken. 
Längs dess västra sida går en populär stig längs denna bäck, man kan på nära håll följa ett så här års mycket vackert vattenfall någon kilometer. Går att fortsätta längre  om man vill, vi vände dock när vattenfallet börjar ta slut.
 
c) Allra mest lättillgänglig om man vill köra kort bilväg (antar ni ska bo i Hemavan eller Tärnaby) är en led mellan Laisaliden och Hemavan. Ca sex km. Man kan förslagsvis köra till Laisaliden och gå i riktning mot Hemavan. Populär led om man vill få en vy över dalgången mot Hemavan.
 
d) Sen har ni ju den största leden i området i riktning norrut mot Viterskalsstugan. Då kan man antingen gå upp från centrala Hemavan eller några kilometer västerut längs E 79 vid Syterbäcken. Brantare stigning än i alternativet från Umasjö. Kan tilläggas att detta egentligen är första etappen av hela Kungsleden norrut.
 
Rent allmänt är nog bästa tiden för fjällvandring september. Det är ju då färgprakten är som grannast och vädret förhoppnigsvis på vandrarens sida.