Adventskalendern!

20. dec, 2013

... och i närheten av en stickerska finns både garn och ett måttband att kolla in!

18. dec, 2013

... han sover här utanför.

Sitter alltså vid datorn.

Skrev nyss en "Dagens applåd" till lokaltidningen, om en 20-tjej från Ursviken som varit volontär i en kåkstad i Sydafrika i två månader, som ser till att fattiga barn får något som till synes trivialt som tandborstar, och som gör mycket annat bra.

"Vill leva så när jag blir gammal ska jag kunna vara nöjd med att kunna ha hjälpt andra leva", någonting i den stilen uttryckte hon sig.

Hoppas Rune blir en godhjärtad och omtänksam människa när han blir stor! Men då finns jag nog inte med längre.

16. dec, 2013

Under hösten har vi fått påminnelser på några obetalda telefonräkningar. Första gången tänkte jag, "ja det är klart, den kan ha hamnat i någon bunt med reklam". Nästa gång blev jag lite mer brydd.

Nu insåg jag att något måste vara fel. Började skriva ett brev till Telias kundtjänst om att reda ut saken. Men då kom jag på vad det var jag inte hade kollat. Jo, mycket riktigt: Jag hade en oläst faktura. Och M med.

Jag hade lagt över räkningarna på e-fakturor för att spara faktureringsavgifter. Men de betalar ju inte sig själva, i varje fall inte så länge jag kombinerat även med ett autogiro.

Snabbt var den betald. Men det känns ändå lite konstigt att inte ha de där vanliga fakturorna att slå hål i och sätta in i mina pärmar som bevis på att det är gjort. Datorn kan ju paja förresten...

13. dec, 2013

Min mamma kämpade mot "överheten" ibland. Oftast ringde hon när hon tappat tålamodet om något som berörde vår familj och vår gård. Men för det mesta hade hon ett lättsamt sinnelag och skrattade hellre åt tokigheterna om det nu var möjligt.

Min pappa var mer av en grubblare. Dessutom blev det gärna lite svamligt om han skulle prata för sin sak, så han försökte skriva - så gott han nu kunde, utifrån sina sex år i fokskolan.

Min bror har också sina idéer om rätt och fel. Som när man tagit av honom körkortet. Eller att han vägrat skicka en enda soppåse i sitt principfasta liv. Det är inte så lätt att få ändring på förordningar om sådant. Varken muntligt eller skriftligt.

När man skriver får man ju ingen omedelbar reaktion, man kan i princip breda ut sig så långt det går. Att prata med någon om det man har på hjärtat är kanske svårare, det gäller att hitta rätt ord på direkten. Samtidigt kan det i bästa fall bli en dialog, och ett konkret resultat. Om man nu inte blir så upprörd att man bara lägger på.

 

Och varför skriver jag nu om detta här mitt i min adventskalender? Ska det inte börja råda julefrid så här års? Nja, bekymmer kan ju uppstå när som helst. Som nu när Arbetsförmedlingen har "orive" eller "ostökat" mig (se Dialektlexikonet om du inte fattar vad de orden betyder). 

Efter nyår räcker det enligt deras regler inte att jag är kvar på fabriken på bilden hör till vänster med hjälp av ett blygsamt bidrag. Samtidigt ska jag åläggas fortsätta söka andra, "riktiga" jobb med vanlig lön. Något som jag gav upp med för gott i vintras, och nu bara vill vara i fred med det jag redan gör tills jag blir vanlig lagstadgad pensionär om ungefär arton månader.

På måndag kommer det visst en insändare om detta i Dagens Nyheter. Skriven av mig.Sätt på dig läsglasögonen. Och kolla. Om du vill. Annars lägger jag väl in den här på min hemsida också.

 

Så får vi se hur det går. På onsdag ska jag dessutom träffa förmedlaren öga mot öga om saken. Vad som nu kan göra bäst nytta. 

 

 

12. dec, 2013

"Logistiksamordning", säger en av grannarna när vi möts på gångbanan in mot radhuslängan, och jag asom har broddar har väjt ut till höger med hundarna så att hon, om hon nu inte har broddar, kan fortsätta rakt fram längs den smala sandremsan (som jag råkade vara den som körde ut med den gemensamma kärran härom dagen).

Det är "just se pass" att jag hinner tolka vad hon sade innan vi passerat varandra och kan kraxa ur mig ett "Jaa, joo" över axeln. 

Jag är road av ord och hur de används, och om detta hade varit hemma i Barsele för 50 år sedan hade ingen fattat ett dugg om ordet logistiksamordning använts. Då hade någon i stället sagt något i stil med "ja he jär tur att he e sanne nalta nu då he jär se lönnhalt". Och så hade den andre kanske instämt med något i stil med att "Ja ve ha verkligen e olickligt könstit ver nuförtin".

Om du nu inte råkar förstå den här tänkta konversationen kan du gå till mitt Dialektlexikon och se om du får någon vägledning.

Men logistiksamordningen fungerade som sagt. Och halkigt är det än en gång denna konstiga förjulsvinter. Utom där det är sandat, och där isen redan tinat bort.